top of page

WVGGZ / WZD*  - als je tegen je wil wordt behandeld of wordt/bent opgenomen

 

Informatie voor de client

Van het ene moment op het andere wordt je behandelt of opgenomen in een psychiatrische ziekenhuis, twerwijl je dat niet wilt. Krijg je te maken met veel mensen: hulpverleners van geestelijke zorginstanties, artsen, de PVP,  de rechter en soms de politie. Zit je met vragen of je wat ‘fout’ hebt gedaan, of je zomaar -tegen je wil- behandeld of opgenomen mag worden. Waarom je wordt behandeld of bent opgenomen.  Hoe lang alles gaat duren. Of je de medicijnen moet slikken, die de artsen je voorschrijven. Hoe het nu verder moet thuis, op je werk. 

 

Als je tegen je wil wordt behandeld of wordt opgenomen of verblijft in een psychiatrisch ziekenhuis, word je van je vrijheid beroofd. Dat mag niet zomaar. Een rechter moet beoordelen of aan de strenge eisen voor dwangopname  is voldaan. In dit proces heb je recht op bijstand van een advocaat, die je vragen kan beantwoorden en je bij de rechter kan bijstaan. 

 

Tijdens een persoonlijk gesprek bij jou thuis of in het ziekenhuis, nemen wij jouw situatie door. We bekijken jouw wensen en verwachtingen  in het kader van de juridische mogelijkheden. 

 

Jouw wensen zijn voor Kool Advocaat uitgangspunt voor de rechtshulp. Wil je dat Kool Advocaat contact opneemt met je familie en/of behandeld artsen dan doet zij dat. Als jij niet wilt worden opgenomen/opgenomen wilt blijven, zal 

Kool Advocaat bij de rechter pleiten voor ontslag uit het ziekenhuis of de accomodatie. Kool Advocaat is er voor jou en voor niemand anders! 

 

Kool | Advocaat is opgenomen op het piketrooster van het arrondissement Gelderland en bij de rechtbank geregistreerd als voorkeursadvocaat van cliënten. Een voorkeursadvocaat geeft rust: Jij kent je advocaat en je advocaat kent jou en je wensen. Je kunt afspraken maken als het goed met je gaat voor het geval van mindere tijden. Vraag er gerust naar. 

 

 

* In de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheids Zorg (WVGGZ) en de Wet Zorg en Dwang (WZD) staat onder welke omstandigheden iemand onvrijwillig mag worden behandeld of mag worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis of accomodatie..

bottom of page